Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ... 1916 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΔΑΓΚΛΗ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

26/09/1916: Εγκαθιδρύεται στη Θεσσαλονίκη προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα δύο άλλα μέλη της Τριανδρίας (Στρατηγό Πα...


26/09/1916: Εγκαθιδρύεται στη Θεσσαλονίκη προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα δύο άλλα μέλη της Τριανδρίας (Στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή και Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη). Περιλαμβάνει μέλη και από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, που είχε συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 1915.

Με βάση τα στρατιωτικά τμήματα που προσχώρησαν στο κίνημα Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη (20 Αυγούστου / 2 Σεπτεμβρίου 1916) και με στρατολογία ανδρών από τη Μακεδονία και τα νησιά, η κυβέρνηση επιδίδεται, με την ενίσχυση των Συμμάχων, στην ταχεία οργάνωση ισχυρού στρατού, με άμεσο σκοπό να πολεμήσει εναντίον των Βουλγάρων και των Κεντρικών Δυνάμεων που ήδη κατέχουν μεγάλα τμήματα του εθνικού εδάφους (Ανατολική Μακεδονία - Ρούπελ).

Απώτερος πολιτικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να συμπαρακαθήσει στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης, ως σύμμαχος των Δυνάμεων που αναμένεται να νικήσουν, και να διεκδικήσει την απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών πληθυσμών, που εξακολουθούν να ζουν στις περιοχές που κατέχουν η Τουρκία και η Βουλγαρία.

5 σχόλια

  1. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η λεγομένη "Επανάσταση" της Θ/νίκης, έγινε με γαλλικές λόγχες. Ο Βενιζέλος συνεργάστηκε με τον κατακτητή, αλλά αυτό δεν αναφέρεται συνήθως. Οι γαλλικές λόγχες του στρατηγού Μορίς Σαράιγ τον έφεραν και στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε, αφού ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α' διέταξε τον στρατό του να μην προβάλει αντίσταση και παραιτήθηκε από τον θρόνο, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

    Υπενθυμίζω ότι 30 χρόνια μετά, για την ίδια ακριβώς αιτία (συνεργασία με τον κατακτητή), οι Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος και Ράλλης καταδικάστηκαν σε ισόβια.

    Ενδιαφέρουσα η άποψη του Ίωνος Δραγούμη για τον Βενιζέλο Εκείνος έγινε "Εθνάρχης", ενώ ο Δραγούμης δολοφονήθηκε από τους πιστούς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=vlL_EE-fCPs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασυρματιστης ,πατερας φιλου το 22 στην Μικρα Ασια ΕΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ...

    Ο λογος ???

    Πολιτικο κοστος Βενιζελου σε περιπτωση Ελληνικης Νικης
    -ο Βασιλιας θα ειχε πετυχει μια περηφανη νικη θα ειχε εξαφανισει τον προαιωνιο εχθρο και δεν θα επεφτε ΠΟΤΕ !!


    μπιλυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειστε βαρια αρωστοι ολοι σας και ασχετοι

    ο βενιζελος ηταν ο εθνικιστης
    ο βασιλιας η ντουβαρ-πασας οπως τον ελεγε ο στρατος μας ηταν ο εθνικοφρων, δηλαδη βλαξ με μυαλο πατακου...

    και ναι χιλιες φορες με αγγλογαλικες λογχες παρα με βουλγαρογερμανικες, οπως ηθελε ο βλαξ που εδωσε το ρουπελ την καβαλα και ολη την α.μακεδονια στους βουλγαρους συμαχους των γερμανων του....

    αν κερδιζε ο βενιζελος τις εκλογες του 20 σημερα δεν θα υπηρχε τουρκια
    ξεκοληστε πανιβλακες δεξιοι δεν εχετε ιδεα πως παιζεται το παιχνιδι
    ελπιζω η χα να μπει στο νοημα και να μην υποστηριζει τον βλαξ και τους κρετινους δεξιους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 26/9/12 4:03 μ.μ.

    Μικρέ, όποιος βρίζει δεν έχει επιχειρήματα.

    1) Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ το 1916

    2) O Βενιζέλος έκανε τις εκλογές του '20 για να τις χάσει, όχι για να τις κερδίσει. Πρέπει να ανοίξεις κανένα βιβλίο της Ιστορίας, πέραν αυτών που άνοιξες στο σχολείο, για να σου διδάξουν την "mainstream" (επικρατούσα) αντίληψη της Ιστορίας. Ο Νίκος Καζαντζάκης, που είχε συνεργασθεί μαζί του και τον γνώριζε από την καλή και την ανάποδη, σε επιστολή του το Δεκέμβριο του 1921, υποστηρίζει ευθέως ότι έκανε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει. Γράφει: "Άνθρωπος που μ' επανάσταση κατάλαβε την αρχή και δικτατορικώς εκυβέρνησε τόσα χρόνια, Πώς; και Γιατί; θυμήθηκε το σύνταγμα και ενήργησε εκλογές αφού τόξερε πώς θα χάσει." (Αρχείο Κώστα Τριαρίδη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.