Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΒΡΑΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ...

Την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες εξέφρασε ο Σιμόν Πέρες.  Εκτενή αναφορά στην επισκεψη του Ισραηλινού Πρόέδρου στην Ελλάδα και τ...


Την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες εξέφρασε ο Σιμόν Πέρες.

 Εκτενή αναφορά στην επισκεψη του Ισραηλινού Πρόέδρου στην Ελλάδα και την αποκάλυψη - από τα Νέα Σαββατοκύριακο - της ιστορίας του πατέρα του στην περίοδο της κατοχής όπου έδρασε κατά των γερμανών κατακτητών κάνει ο τουρκικός τύπος. Η εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει ανταπόκριση του από την Αθήνα με τον τίτλο « Είμαι υπόχρεος στους Ελληνες» . Στην ανταπόκριση γράφει ότι ο ισραηλινός Πρόεδρος κ. Σιμόν Πέρες δήλωσε πως οι Ελληνες κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο γλύτωσαν τον πατέρα του που ήταν αξιωματικος του βρετανικού στρατού. Ο Πρόεδρος Πέρες είπε ότι έχει ιδιαίτερους λόγους για να είναι υπόχρεος στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. onalert.gr

Όλη η ιστορία του σαμποτέρ πατέρα του Περες στην Ελλάδα.

 Μία άγνωστη πτυχή της οικογένειας του Προέδρου του Ισραήλ ( που μας επισκέπτεται τη Δευτέρα) είναι η ελληνική περιπέτεια του πατέρα του Γιτσάκ που πέρασε στη χώρα μας,στη διάρκεια της Κατοχής ως σαμποτέρ του βρετανικού στρατού,δύο χρόνια συνεργαζόμενος με την Αντίσταση. Συνελλήφθη από τους Γερμανούς,δραπέτευσε,επιβίωσε τρώγοντας χόρτα και ...σάβρες,ενώ φιλοξενήθηκε για μήνες σε Μοναστήρι στην Χασιά από καλόγερους! Ξανασυνελλήφθη στην Σάμο και δραπέτευσε ξανά!

Στο ρεπορτάζ του Λουκά Δημάκα στα Νέα περιγράφεται η απίστευτη “ελληνική” ιστορία της οικογένειας Πέρες

Ο Σιμόν Πέρες σιγοτραγουδάει ελληνικά πολλές φορές! Ο Πρόεδρος του Ισραήλ έμαθε ελληνικά τραγούδια από τον πατέρα του Γιτζάκ Πέρσκι και συγκινείται πολύ όταν ακούει ελληνικά μοτίβα, ιδιαίτερα από τον πολύ γνωστό ισραηλινό τραγουδιστή Γεχούντα Πόλικερ, γιο εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης.

Ο 89χρονος Πρόεδρος, πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, Αμυνας και Οικονομικών, θεμελιωτής του εξοπλιστικού προγράμματος του νεοσύστατου ισραηλινού στρατού στην αρχή της πολύπτυχης καριέρας του, επισκέπτεται τη Δευτέρα επισήμως την Ελλάδα για πρώτη φορά με την ιδιότητα του αυτή. Στόχος να σηματοδοτήσει η επίσκεψη τη συνέχιση, αναβάθμιση και εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων στον πολιτικό, στρατιωτικό, ενεργειακό και εμπορικό - τουριστικό τομέα.

Πώς όμως προέκυψε η γνώση ελληνικών τραγουδιών; Μια άγνωστη στους πολλούς ιστορία δένει με την Ελλάδα τον πατέρα του τιμηθέντος ισραηλινού Προέδρου με το Νομπέλ Ειρήνης χάρη στους αγώνες του για ειρήνευση με τους Παλαιστινίους. Εξελίχτηκε τη δύσκολη εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σχετίζεται με την ελληνική Αντίσταση στους γερμανούς κατακτητές. Για σχεδόν δυο χρόνια έζησε περιπετειωδώς στην κατεχόμενη Ελλάδα όπου έπεσε με αλεξίπτωτο με βρετανική αποστολή, αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, δραπέτευσε, επιβίωσε ως κομάντο τρώγοντας... σαύρες, έζησε ως τρόφιμος μοναχών σε μοναστήρι - μάλλον στη Χασιά - αγναντεύοντας για έναν χρόνο την Ακρόπολη από το κελί του! Εφυγε με βάρκα με τη βοήθεια των ανταρτών, ξαναπιάστηκε, ξαναδραπέτευσε και τελειωμό δεν είχε η ελληνική περιπέτειά του, την οποία ο Πρόεδρος του Ισραήλ θυμάται πάντα. Τη διηγήθηκε και πέρυσι στον ομόλογό του Κάρολο Παπούλια αλλά και - το 1998 - την εκμυστηρεύτηκε στην πρέσβη Φωτεινή Τομαή, η οποία ως προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών την περιέλαβε σε εργασία της.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1942 όταν ομάδα βρετανών σαμποτέρ στην οποία ανήκε και ο πατέρας του Σιμόν Πέρες έπεσε στα βουνά της Αττικοβοιωτίας. Ο πολωνοεβραίος Γιτζάκ Πέρσκι είχε εγκατασταθεί από το 1932 στην υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη και στον πόλεμο κατετάγη εθελοντικά στο εβραϊκό τάγμα του Βρετανικού Στρατού. Πέφτοντας στον Κιθαιρώνα ή κάπου μεταξύ Παρνασσού και Ελικώνα, έχασε τους συντρόφους του και συνελήφθη σχεδόν αμέσως από τους Γερμανούς. «Γρήγορα, ωστόσο, κατόρθωσε να αποδράσει από τη φυλακή και πέρασε αρκετούς μήνες περιπλανώμενος σε δασώδεις περιοχές της Αττικής, τρώγοντας χόρτα και σαύρες», είχε αφηγηθεί ο Σιμόν Πέρες και αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου της η Φωτεινή Τομαή. Σε μια από τις περιπλανήσεις του συνάντησε καλογήρους που αναζητούσαν κι αυτοί στο δάσος τροφή. Τον έκρυψαν και τον περιέθαλψαν για έναν περίπου χρόνο στη μονή τους. Η εξιστόρηση δεν αναφέρει ποιο ήταν το μοναστήρι, ωστόσο από έρευνα που έκανε αργότερα η προϊστάμενη του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου συμπέρανε βασίμως ότι πιθανότατα είναι το Μοναστήρι της Χασιάς, κοντά στην Πάρνηθα, που τότε ήταν αντρικό.«Από το κελί όπου τον έκρυβαν έβλεπε την Ακρόπολη» - τότε ο αττικός ουρανός ήταν καθαρός και μπορούσε κανείς να διακρίνει στον ορίζοντα τον Ιερό Βράχο.

Η βάρκα στη Σάμο και ο «Αγγελος του Αουσβιτς

Η περιπέτεια του Γιτζάκ Πέρσκι δεν τελείωσε στη Χασιά. Οταν έπειτα από μήνες πήρε δυνάμεις και κανονίστηκαν οι σύνδεσμοι με οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης (πιθανώς τον ΕΔΕΣ), έφυγε με εφόδια για τον δρόμο προς Λιτόχωρο, στον Ολυμπο. Εμεινε για λίγο σε ένα χωριό μαζί με άλλους 18 Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς. Ο πατέρας του ισραηλινού Προέδρου μαζί με άλλους πέντε έφυγε με βάρκα για Τουρκία μέσω Σάμου. Ηταν όμως και πάλι άτυχος, έξω από τη Σάμο πέσαν σε γερμανική ναυτική περίπολο και συνελήφθησαν.

Ωστόσο τα πράγματα θα ήταν σίγουρα ακόμα πιο άσχημα, αν οι Γερμανοί είχαν βρει πάνω του τα πραγματικά χαρτιά. Οπως στην Πάρνηθα η τύχη είχε τη μορφή των μοναχών, στο Αιγαίο είχε το πρόσωπο ενός από τους συντρόφους του, του βρετανού στρατιώτη Τσάρλι Κάουαρντ (=Δειλός). Πριν από τη σύλληψη και όταν από το κρύο και τις κακουχίες του ταξιδιού πέθανε ένας Νεοζηλανδός, ο Κάουαρντ έξυπνα και χωρίς καν να το πάρει είδηση ούτε ο ίδιος ο Πέρσκι έβαλε στην τσέπη του τα χαρτιά του νεκρού και πέταξε στη θάλασσα τα άλλα με την εβραϊκή ταυτότητα. Ετσι σώθηκε από βέβαιο θάνατο από τους Ναζί.

Η ιστορία είχε και άλλες αποδράσεις και συλλήψεις εντός κι εκτός Ελλάδας, έφθασαν μάλιστα μέσω Γιουγκοσλαβίας ο μεν Κάουαρντ ως δραπέτης έξω από το Αουσβιτς όπου βοηθώντας με μηνύματα και τρόφιμα τους μελλοθανάτους Εβραίους απέκτησε το προσωνύμιο «Αγγελος του Αουσβιτς» και ο Πέρσκι ως κρατούμενος σε διπλανό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από την κόλαση σώθηκαν μέσα από διαφορετικούς δρόμους και οι δύο. Συναντήθηκαν τυχαία έπειτα από πολλά χρόνια και αναγνώρισε ο ένας τον άλλο όταν σε εκδήλωση στο Τελ Αβίβ για την βράβευση του «Αγγελου του Αουσβιτς» κάθονταν ο ένας αριστερά και ο άλλος δεξιά από τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στέλεχος του Εργατικού Κόμματος Σιμόν Πέρες! (Για την συνάντηση αυτή γράφει στο βιβλίο του «Μαχόμενος για την Ειρήνη»).

«Εμαθα ελληνικά τραγούδια από τον πατέρα μου που αυτός τα έμαθε από μοναχούς και αντάρτες στην Ελλάδα» φέρεται να αφηγήθηκε συγκινημένος πέρυσι στον έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια στη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ. «Μας μάζευε ο πατέρας μας συχνά, τα παιδιά του και τα εγγόνια του, και μας μάθαινε διάφορα ελληνικά μοτίβα. Τα σιγοτραγουδάω με συγκίνηση. Θυμάμαι τον πατέρα μου όπως και όταν ακούω τον Γεχούντα Πόλικερ να τραγουδά ελληνικά», λέει για τον ισραηλινό τραγουδιστή με πολλά ελληνικά τραγούδια στο ρεπερτόριό του που έχει κάνει και συνεργασίες με τον Νταλάρα, τη Γλυκερία, την Αλεξίου, τον Μανώλη Ρασούλη...

-----------------------------

2 σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.