Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΡΓΗΣΕΣ... ΑΡΓΗΣΕΣ ΠΟΛΥ! ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΑΠΟ ΛΕΣΒΟ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ"

Να επιστρέψουμε στις ρίζες και τις παραδόσεις μας κάλεσε τον λαό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το Ι. Προσκύνημα στην Αγιάσο της Λέσβου ό...


Να επιστρέψουμε στις ρίζες και τις παραδόσεις μας κάλεσε τον λαό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το Ι. Προσκύνημα στην Αγιάσο της Λέσβου όπου προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού, παρουσία εκατοντάδων πιστών.

Αναρωτιούνται, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, τί οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα Ιερά Προσκυνήματα της Παναγίας μας τον Δεκαπενταύγουστο.

"Ειναι οι ρίζες μας, οι παραδόσεις μας. Ειναι εκείνες που έθρεψαν και τρέφουν το έθνος μας. Όταν κόψουμε τις ρίζες τότε τα δέντρα θα μείνουν ξερά" τόνισε.

Την παράδοση, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, την οποία πήραμε απο τους προγόνους μας και τη δίνουμε σε αυτούς που ακολουθούν, έχει δύο μεγάλους εχθρούς: Τη συντήρηση, που πολλοί την μπερδεύουν με την παράδοση. που ειναι όμως εχθρός της και τον εκσυγχρονισμό.

"Η παράδοση ειναι κάτι ζωντανό το παραλαμβάνω να το παραδώσω στους επόμενους, αλλα προσθετώ και την έμπειριά μου για να το εμπλουτίσω. Ο άλλος εχθρός της παράδοσης είναι ο εκσυγχρονισμός με τον μιμητισμό που τον συνοδεύει" είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Και πρόσθεσε: "Από τότε που έγινε το νεοελληνικό κράτος υπήρξε η επιθυμία να γίνουμε Ευρωπαίοι. Πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και όταν επέστρεψαν πίσω για να αναλάβουν θέσεις, ξέχασαν τις ρίζες και την παράδοσή τους. Η μανία μας να θέλουμε να μιμούμαστε τους άλλους μας ταλαιπωρεί. Δεν είμαστε αντίθετοι με κανέναν. Να μας δώσουν φώτα και πολιτισμό, αλλά αυτό να γίνει στα μέτρα μας".

"Ζούμε σε μια εποχή που οι παραδόσεις τέθηκαν στο περιθώριο. Και η Εκκλησία πιο μακριά" είπε. "Τί θέλουμε; Να γίνουμε Ευρωπαίοι. Όμως θέλουμε να γίνουμε Έλληνες Ευρωπαίοι".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον εγωισμό που διακρίνει τον σύγχρονο άνθρωπο που μας κάνει εγωπαθείς και αδιάφορους για τον διπλανό μας. "Όταν δεν σεβόμαστε το πρόσωπο του αδελφού μας το ευτελίζουμε, δεν έχει αξία. Πόσοι αδελφοί μας ταλαιπωρούνται χωρίς δουλειά, χωρίς πόρους, χωρίς τίποτα;".

"Η Εκκλησία", πρόσθεσε, "στηρίζει και δίνει το μάθημα πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτός ο λαός έχει ζωή χιλιάδων χρόνων και μ' έναν τέτοιο πολιτισμό η Ελλάδα δεν μπορεί να σβήσει. Θα νικήσει και θα προχωρήσει".

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως η Παναγία δεν είναι για εμάς, όπως την βλέπουν οι ξένοι, μία εικόνα, ένα αντικείμενο τέχνης, "όπως λένε οι σπουδαγμένοι της Ευρώπης". "Ήρθαμε να δούμε τη Μάνα μας, την παρηγοριά μας" τόνισε.

Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα υπογράμμισε: "Το πνεύμα δεν γίνεται με τα λεφτά. Το πνεύμα θέλει θυσία και αίμα. Να ρίξουμε μια ματιά στις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Αυτό μας λέει και η Παναγία απόψε. Να κάνουμε τις προσπάθειές μας. Δε θα μας πιάσει πανικός, όλοι μαζί, ενωμενοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες".   romfea.gr - Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.