Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ...!!! ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΠ

• Αποτυχημένο κρίνεται το μοντέλο του προηγούμενου συστήματος διαχείρισης κρίσεων • Πολλές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ υπαγορεύονταν περισσότερο α...

• Αποτυχημένο κρίνεται το μοντέλο του προηγούμενου συστήματος διαχείρισης κρίσεων
• Πολλές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ υπαγορεύονταν περισσότερο από την ύπαρξη ή μη πολιτικού κόστους

• Στην κρίση των Ιμίων, η σύγχυση που επικράτησε ήταν απερίγραπτη, καθώς οι συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ δεν είχαν πλήρη εικόνα για το τι συνέβαινε


Νέα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τόσο την πρόληψη και την αποτροπή όσο και την αντιμετώπιση κρίσεων και απειλών στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, προωθεί η κυβέρνηση, μέσω της συγκρότησης ενός νέου... συντονιστικού οργάνου που, όπως όλα δείχνουν, θα αντικαταστήσει το ΚΥΣΕΑ ως προς τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενός κατ' εξοχήν οργάνου διαχείρισης κρίσεων που θα λειτουργεί στα πρότυπα ανάλογων θεσμών που υπάρχουν σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα συμβούλιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει εξαιρετικά διευρυμένες δυνατότητες και βασικό χαρακτηριστικό του τις τακτές συνεδριάσεις του και την αμεσότητα στη λήψη των αποφάσεών του. Στο συμβούλιο, εν αντιθέσει με το ΚΥΣΕΑ όπου η σύνθεσή του είναι περίπου σταθερή σε πολιτικό επίπεδο και ανάλογα με την περίσταση παρευρίσκονται και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα συμμετέχουν σε μόνιμη βάση, πέρα από την πολιτική ηγεσία, ανώτατοι επιτελείς και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι όχι μόνο των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, αλλά κατά περίπτωση και άλλων υπουργείων, όπως φυσικά και εκπρόσωποι της ΕΥΠ.

Έμμεση παραδοχή

Επί της ουσίας, πάντως, η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπως τουλάχιστον αυτό ανακοινώθηκε χθες από τον κ. Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, αποτελεί μία έμμεση παραδοχή της νέας κυβέρνησης πως το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης κρίσεων που λειτουργούσε ως ΚΥΣΕΑ απέτυχε, δεδομένου ότι εξαιτίας της πολιτικής υπόστασής του πολλές από τις αποφάσεις του υπαγορεύονταν περισσότερο από την ύπαρξη ή μη πολιτικού κόστους και λιγότερο από τις πραγματικές συνθήκες που υπήρχαν σε περιόδους κρίσεων. Αρκεί να αναλογιστούμε, εξάλλου, το μπάχαλο που επικράτησε κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων, όταν και οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο όργανο όχι μόνο δεν είχαν πλήρη εικόνα για το τι συνέβαινε, αλλά και όταν κατάλαβαν κατέστη αδύνατον να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Να σημειώσουμε ότι δύο χώρες, μεταξύ άλλων, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συστήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι η γειτονική μας Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Τουρκία, μάλιστα, η σύνθεσή του περιορίζεται στη συμμετοχή όλων των Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αναδιοργάνωση επιτελείων και ανασχηματισμός μονάδων
Μείωση δαπανών - διευκόλυνση στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων

Αλλαγές, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, θα γίνουν σε ορισμένους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων, εντός των οποίων θα δρομολογηθούν εξελίξεις στην επιχειρησιακή αλλά και οργανωτική σχεδίασή τους, προκειμένου αφενός να μειωθούν οι δαπάνες, αφετέρου να διευκολυνθεί η προμήθεια νέων και πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων, έτσι ώστε να μειωθεί παράλληλα και το λειτουργικό κόστος του στρατεύματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και η επικείμενη αναδιοργάνωση των επιτελείων, ο ανασχηματισμός μονάδων, η κατάργηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων και η εκπόνηση νέας εγκυκλίου αμυντικού σχεδιασμού.

«Σε κάθε περίπτωση, κοινός παρονομαστής είναι να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, από βήματος της Βουλής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τομέα των εξοπλισμών και δαπανών, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω ο εξορθολογισμός και εκ νέου ο προσδιορισμός των αναγκών, οι οποίες θα κρίνονται ανάλογα με τον σκοπό και την απειλή, προσθέτοντας πως σύντομα θα πάει στη Βουλή νέος νόμος για τις προμήθειες με στόχο περισσότερη διαφάνεια, προκειμένου όλα «να γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό την άμεσο έλεγχο των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής».

Μισθολόγιο

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος απέφυγε να κάνει ρητή μνεία στα ειδικά μισθολόγια, εντούτοις αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρόκειται να καταβάλει προκειμένου να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών του στρατεύματος. «Οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν σημαντικά και οδήγησαν σε δύσκολη καθημερινότητα τους ίδιους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας πως θα αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ για την άντληση πόρων που είναι αναγκαίοι για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης του στρατιωτικού προσωπικού.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 09/07/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
http://staratalogia.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7768.html

1 σχόλιο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.