Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΚΥΠΡΟΣ(!!!) ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΔΙΨΑΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η ηλιακή καινοτομία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες θα λύσει προβλήματα λειψυδρίας σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά. Ταυτόχρονα θα παράγε...

Η ηλιακή καινοτομία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες θα λύσει προβλήματα λειψυδρίας σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά. Ταυτόχρονα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Μπορεί η φιλολογία γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων να έχει φτάσει στο ζενίθ, όμως ο ήλιος αναμένεται να δώσει πόσιμο νερό και ενέργεια στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και στις χώρες της Αφρικής.


Η μονάδα άρχισε να σχεδιάζεται στα τέλη του 2011. Σε 2 χρόνια θα παράγει νερό με την μέθοδο της αφαλάτωσης. Θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές απομακρυσμένες από το δίκτυο, θα παράγει θερμότητα και θα είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.

«Τεχνολογικά είναι μια τεράστια πρόκληση. Το σχέδιο που εκπονούμε στοχεύει σε παραγωγή πόσιμου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, 24 ώρες το 24ωρο. Είναι υψηλός στόχος αλλά μπορούμε να τον επιτύχουμε» μας είπε ο καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ειδικά κάτοπτρα (ηλιοστάτες) θα ακολουθούν τη κίνηση του ήλιου, συγκεντρώνοντας το ηλιακό φώς σε έναν κεντρικό δέκτη. Αυτός θα μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε θερμική και στη συνέχεια θα την αποθηκεύει.

Κατόπιν θα τροφοδοτεί τη μονάδα αφαλάτωσης. Κι όλα αυτά με τις λιγότερες ενεργειακές απώλειες και πιο οικονομικά σε σχέση με τον συμβατικό τρόπο αφαλάτωσης.

Το πρόγραμμα «Ηλιοθερμική Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Νερού» υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κύπρου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων και το Δίκτυο Πράξη (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας).

 Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. dexiextrem.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.