Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ

Σκληρή κριτική ασκεί, μέσα από τις σελίδες της αγγλόφωνης έκδοσης Hurriet Daily News, ο Μπουράκ Μπεκντίλ στην ταινία «Αλωση 1453», κινηματ...

Σκληρή κριτική ασκεί, μέσα από τις σελίδες της αγγλόφωνης έκδοσης Hurriet Daily News, ο Μπουράκ Μπεκντίλ στην ταινία «Αλωση 1453», κινηματογραφική υπερπαραγωγή που ανέβηκε αυτές τις μέρες στην Τουρκία με αφορμή την επέτειο των 560 χρόνων από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Μπεκντίλ, η ταινία αυτή αναδεικνύει το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί να μπει στην Ευρώπη την ίδια ώρα που υπερηφανεύεται ότι η μεγαλύτερη από τις πόλεις της είναι προϊόν μιας βίαιης κατάστασης.
Ο Μπεκντίλ τονίζει πόσο εκτός ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι μια τέτοια πρακτική, ερωτώντας  -ρητορικά προφανώς- πόσο πιθανόν θα ήταν να γιόρταζαν οι Βρετανοί την «άλωση του Λονδίνου» ή οι Γερμανοί την «Άλωση του Βερολίνου». Κι όμως, παρά να τηρούν διακριτική στάση αναφορικά με το γεγονός αυτό, εκατομμύρια Τούρκοι -τονίζει ο συγγραφέας του κειμένου- θα συνεχίσουν να μιλούν στα παιδιά τους για το «μεγαλείο της Τουρκίας» και να απολαμβάνουν ότι αυτή «κυβέρνησε με το σπαθί».

«Άραγε», ρωτά ειρωνικά ο δημοσιογράφος, «θα ακολουθήσουν ταινίες όπως ''Αλωση 1974'' (σ.σ: μια σαφής αναφορά στην Κύπρο) ή  ''Αφανισμός 1915'';», στηλιτεύοντας έτσι την υπερηφάνεια με την οποία αντιμετωπίζεται η κατάκτηση της Γης ξένων λαών.

Ο Μπεκντίλ διακωμωδεί επίσης την συμπαράσταση των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης προς τους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ και την απαίτησή τους να αποχωρήσουν από αυτήν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ωστόσο εγκαταστάθηκαν σε αυτήν πολύ πριν οι Τούρκοι εποικίσουν την Κωνσταντινούπολη. Εξίσου ειρωνικός είναι και με τη μάχη των Τούρκων να επιβάλουν τη νεότερη ονομασία της πόλης (Ισταμπούλ) έναντι της παλαιότερης (Κωνσταντινούπολη), αγνοώντας ότι η πρώτη προέρχεται από τη δεύτερη.

tovima.gr

5 σχόλια

  1. Για κρυπτοέλληνα τον κόβω τον τύπο και δεν τον βλέπω να τη βγάζει καθαρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ,,ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ... ΑΣΚΟΥΝΕ ΚΡΙΤΙΚΗ... ΕΔΩ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ... ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΥ(ΑΣ ΕΙΝΑΙ) ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστος 100% ο Μπεκντιλ.

    Μια ωραια ταινια θα ηταν "Η εκκαθαριση" που ενας Ναζι θα ερωτευονταν μια κατωτερη και υποδεεστερη φυλετικα Εβραια σε ενα πλανο απο ενα στρατοπεδο συγκεντρωσης οπου ο κουμπαρος του δοιηκητη ηταν εβραιος απο την ιδια πολη και τροφιμος και πατερας της εβραιας που ερωτευεται ο ναζι ετεροθαλης αδελφος του δοιηκητη .

    πολυ συγκινιση πολυ κλαμα , φανταστικες σκηνες με μπουλτοζες να μεταφερουν πτωματα .

    Θα ηταν επιτυχια ??????????

    Για τους τουρκους και το πολιτιστικο τους επιπεδο ΝΑΙ (βλεπουμε και ενα σωρο παρομοιες ΜΑΛΑΚΙΕΣ στα τουρκικα ΑΝΤ1 ΜΕΓΑ κλπ )

    Για τον υπολοιπο κοσμο ειναι απλα ΦΡΙΚΗ !!!

    Το ιδιο και η Κωλοταινια τους .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. OI MOGGOLOI THN DOULEIA TOUS KANOUNE FANATIZONTAS THN NEOLAIA TOUS.ARKEI NA PATE STHN POLH STO MOUSEIO POU FTIAXANE "PANORAMA" APOKLEISTIKA GIA THN ALWSH.EKEI NA DEITE EKATONTADES SXOLIKA LEWFOREIA APO OLHN THN TOURKIA,NADEITE THN YPERHFANEIA STA PROSWPA TWN MIKRWN TOURKWN .EMAS TA DIKA MAS TA TSOGLANIA,; NES CAFE ,NA TA SPANE KATHE LIGO KAI LIGAKI,NA BRWMIZOUN ,OTI TEIXO YPARXEI ME GRAFFITI ,KI OI GONEIS TOUS NA BLEPOUN TOURKIKES TAINIES .POU KATANTHSAME PANAGIA MOY??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.