Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

"ΞΕΝΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑ... ΑΛΒΑΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ. ΤΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ...

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στον διεθνούς ακτινοβολίας Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο Γιαννουλάτο και τον...

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στον διεθνούς ακτινοβολίας Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο Γιαννουλάτο και τον Αλβανό ιστορικό και συγγραφέα Αρμπέν Πούτο.
Ο δεύτερος θεωρεί τον Αναστάσιο «ξένο κληρικό» στη γειτονική χώρα και αμφισβητεί το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τον ιεράρχη ως «γραφειοκράτη της Ελλάδας» και συγκεκριμένα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή(!), για να εισπράξει την αυτονόητη και δικαιολογημένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου.
Ο κ. Αναστάσιος, λέει ευθέως ότι ο Αλβανός ιστορικός διαστρεβλώνει σκόπιμα την πραγματικότητα και αναφέρει ότι έχει άγνοια στα περί του αυτοκεφάλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Σημειώνει επίσης ότι διατηρεί από παλαιά φιλική σχέση με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ποτέ δεν συζήτησε μαζί του το θέμα των νεκροταφείων στην γειτονική χώρα.

Τι λέει ο Αναστάσιος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από την πλευρά του τονίζει ότι τη φράση «πως είμαι γραφειοκράτης του Καραμανλή, ο πρέσβης Γουίδερς δεν την είπε ποτέ. Δεν υπάρχει στο πρωτότυπο κείμενο του τηλεγραφήματος με κωδικό 06, Τίρανα 662 της 21ης Ιουνίου 2006, το οποίο δημοσίευσε η οργάνωση «Γουίκιλιξ». Ρίχνοντας μια κριτική ματιά στο κείμενο, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Αρμπέν Πούτο (Εφημερίδα «Σκιπ», 6 Σεπτεμβρίου 2011), διαπιστώνεται εύκολα ότι το κείμενο το οποίο παραθέτει ο κ. Πούτο, σε εισαγωγικά, είναι σκόπιμη συνάρτηση δύο αποσπασμένων φράσεων ενός δυσφημιστικού σχολίου, που κάνει ένας δημοσιογράφος. Πέραν τούτου, ήταν αδύνατο ο Αμερικανός πρέσβης Γουίδερς να διαμορφώσει μια τέτοια άποψη, διότι το 2006 όταν συντάχθηκε το συγκεκριμένο τηλεγράφημα που αναφέρεται στο βιβλίο, ο κ. Γουίδερς δεν είχε ακόμη έρθει στην Αλβανία...».

Οι σχέσεις
με Καραμανλή
Όσον αφορά στις σχέσεις του με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξηγεί: «Θα ήθελα να πω ότι με τον κ. Καραμανλή είμαστε φίλοι πριν εκείνος γίνει πρωθυπουργός. Μην παραβλέπεται το γεγονός ότι εκτός από Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπήρξα για 35 χρόνια καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, κατά συνέπεια έχουμε και πολλά άλλα θέματα να συζητάμε με δημόσια πρόσωπα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας και Ελλάδας. Ωστόσο δηλώνω υπεύθυνα ότι η πληροφορία πως δήθεν στις 7 Ιουνίου 2006 έκανα μια επίσκεψη στον κ. Καραμανλή και συζητήσαμε για τα νεκροταφεία κλπ. είναι ψέμα. Στις 7 Ιουνίου του έτους 2006, βρισκόμουν σε ένα ταξίδι. Τις εβδομάδες που είχαν προηγηθεί του μεγάλου θορύβου σε σχέση με τις εκταφές, βρισκόμουν στο Λόντον Ντέρρυ της Ιρλανδίας, σε συνέλευση της Κεντρικής Επιτροπής της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, ως αντιπρόεδρος του Οργανισμού. Η φράση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι «ένας γραφειοκράτης του Καραμανλή», όχι μόνο είναι ψευδή και κακοήθη, αλλά και γελοία. Και δίκαια απορείς με το γεγονός πως ένας καθηγητής πανεπιστημίου, στον επίλογο του ιστορικού του βιβλίου, χρησιμοποιεί τέτοια τεχνάσματα για να διασύρει την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπό της».

Τα στρατιωτικά
νεκροταφεία
Για το θέμα της ανάμειξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στη δημιουργία στρατιωτικών νεκροταφείων, ο κ. Αναστάσιος διευκρινίζει πως η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας δεν έχει ποτέ ασχοληθεί με εκταφές, για τις οποίες τόσος θόρυβος γίνεται. Η φράση ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία προκύπτει να είναι περισσότερο ένα γραφείο της Κυβέρνησης των Αθηνών στην Αλβανία παρά μια Ορθόδοξη Εκκλησία…» δείχνει άγνοια και κακοπροαίρετη διάθεση.
Οι συνομιλίες και το πρώτο σχέδιο – κειμένου της Συμφωνίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, εκείνης της Αλβανίας και της Ελλάδας, σε σχέση με τα νεκροταφεία των πεσόντων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινούν το 2002, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο. Τούτο ήταν σε συνέχεια του «Συμφώνου Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Αμοιβαίας Συνεργασίας» που υπέγραψαν οι δύο χώρες στα Τίρανα (21.3.1996).
Ο κ. Αναστάσιος σημειώνει πως «η Εκκλησία μας προκειμένου να διευκολύνει τις δύο κυβερνήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας που εκείνες είχαν αποφασίσει να υπογράψουν, προσέφερε το οικόπεδο του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου, κοντά στην Κλεισούρα, όχι για «μαυσωλείο», αλλά για νεκροταφείο. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο για πολλούς αιώνες στην Αλβανία, δηλαδή τα ορθόδοξα νεκροταφεία να βρίσκονται δίπλα στις εκκλησίες και τα μοναστήρια». Παράλληλα, υπογραμμίζει με έμφαση πως «οι συκοφαντικές θεωρίες γύρω από πολιτικούς σκοπούς, σκοτεινά σχέδια, καθορισμό συνόρων κλπ. χρησιμοποιούνται από ορισμένους εθνικιστικούς κύκλους που αρέσκονται να δημιουργούν θορύβους και να καλλιεργούν την πονηρή καχυποψία και το μίσος μεταξύ γειτονικών λαών. Και εντελώς το αντίθετο, η προσπάθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας –και πιο συγκεκριμένα ο προσωπικός μου πόνος και προσπάθεια– είναι η καλλιέργεια αμοιβαίας κατανόησης, ο αλληλοσεβασμός καθώς και η εφαρμογή ειλικρινούς συνεργασίας για την ειρηνική συνύπαρξη και την κοινή πρόοδο των γειτονικών λαών της Βαλκανικής εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το αυτοκέφαλο
Σχετικά με την αμφισβήτηση από τον κ. Πούτο του Αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο κ. Αναστάσιος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Παράδοση δεν εξαρτάται απ’ την υπηκοότητα του Πρώτου της. Το Αυτοκέφαλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, αναγνωρίζεται, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, απ’ το 1992, απ’ όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες μηδεμιάς εξαιρουμένης, σε όλο τον πλανήτη. Επίσης το όνομα του Πρώτου της αναφέρεται απ’ όλους τους Πατριάρχες και τους Αρχιεπισκόπους, Προέδρους των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο, κάθε Κυριακή, όταν αυτοί λειτουργούν. Το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας είναι Αυτοκέφαλη αναγνωρίζεται επίσης απ’ όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες και τους διαχριστιανικούς διεθνείς οργανισμούς».
Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας σημειώνει με νόημα πως «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αυτό το στοιχείο προσπαθεί να παραβλέψει ένας ιστορικός. Ευτυχώς οι εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι της Αλβανίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Εκκλησία τους μετά την διάλυσή της απ’ το αθεϊστικό καθεστώς, είναι και πάλι Αυτοκέφαλη απ’ το 1992, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες».

proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.