Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΣΑΝ ΤΑΞΙΝ ΠΑΣΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού που είχε φτάσει έξω από την πόλη ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη δεν είχε άλλη...


Μετά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού που είχε φτάσει έξω από την πόλη ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να ζητήσει μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης λέγοντας “από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε”. Στις 25 Οκτωβρίου οι απεσταλμένοι του ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να επιτραπεί στον Ταξίν να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος, φυσικά, απέρριψε τον όρο του και του πρότεινε την παράδοση του στρατού του και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.

 Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε, τελικά, τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

3 σχόλια

  1. ΜΕΤΑΞΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
    1912 ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΑΤΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ , ΠΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ.

    1940 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΩΡΙΜΗ ΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΣ,
    ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ .
    ΔΕΝ ΕΖΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΨΗΦΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ.

    ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
    ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΤΟΣΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
    ΚΑΙ ΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΠΟΔΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΙΤΑΡΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΥ ΕΛΛΑΣ.

    ΓΙ'ΑΥΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ,
    ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΔΥΟ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΕΛΙΚΑ -ΣΗΜΕΡΑ

    ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ
    ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

    Το Πρωτόκολλο παραδόσεως της Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράφηκε την 01.30′ ώρα της 27ης Οκτωβρίου 1912 από τους δύο Αξιωματικούς εκπροσώπους του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου και τον Ταξίμ Πασά, έφερε ως χρονολογία την 23.00 (11 μ.μ.) ώρα της 26ης Οκτωβρίου 1912, κι αυτό έγινε όχι μόνο για τούς λόγους πού αναφέρει στα απομνημονεύματα του ο Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης, αλλά γιατί ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς κατάφερε να πείσει τον Ταξίμ πασά να μπει η χρονολογία αυτή, για να τιμηθεί ο προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης Άγιος Δημήτριος, πού γιόρταζε την 26η Οκτωβρίου και τον οποίον σέβονταν πολύ ο Ταξίμ πασάς.

    Ο ουσιαστικός όμως λόγος ήταν άλλος. Για να τεκμηριωθεί και με επίσημο έγγραφο, ότι ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη κατά μια μέρα ενωρίτερα, στοιχείο πού απετέλεσε και τον καταπέλτη στις παράλογες απαιτήσεις των Βουλγάρων για συγκυριαρχία της πόλεως).

    ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΝΕ ΠΡΩΤΥΠΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΝΙΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΤΙΝΤΙΔΕΣ ΠΟΡΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.