Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΑΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΩΝ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ

Μόλις χθές ήταν που με αλυσιδωτές αναρτήσεις "πιάναμε στο πληκτρολόγιο μας" τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαληστών Μάρτιν Σούλτς γι...

Μόλις χθές ήταν που με αλυσιδωτές αναρτήσεις "πιάναμε στο πληκτρολόγιο μας" τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαληστών Μάρτιν Σούλτς για τις αηδίες που ξεστόμισε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΙ ΕΔΩ). Αυτό το καθίκι λοιπόν, γνωστό για τις φιλοτουρκικές θέσεις του, πήγε στην Κύπρο για να προωθήσει ασφαλώς τα συμφέροντα των Μογγόλων στο νησί. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για την παρουσία του στο Νησί ΜΑΣ από την "Σημερινή":

Κλειδί στις εξελίξεις ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φθάνει αύριο στην Κύπρο προσκεκλημένος της Μαυρονικόλα και της ΕΔΕΚ.

Φάλια προεκλογικά απειλούν να ανοίξουν μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές. Κατά τη διάρκεια προχθεσινής συνεδρίασης της Γραμματείας τής Διάσκεψης των Προέδρων, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι υποστήριξαν ότι επί του θέματος του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου» θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Και ως εκ τούτου, το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, πράγμα που σημαίνει τη σχετική λήψη απόφασης από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Εάν προωθηθεί το αίτημα των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων ενδέχεται -δεν είναι σίγουρο- να συζητηθεί ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων για τη λήψη απόφασης τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 7 του μήνα στο Στρασβούργο και να παραπεμφθεί ενώπιον της Ολομέλειας στη Σύνοδο του Μαΐου, μια δηλαδή βδομάδα προ των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο.

Τρόποι λύσης

Το θέμα βγήκε από το ψυγείο όταν εστάλη μετά από έξι μήνες η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τη Διάσκεψη των Προέδρων, οπότε ζητήθηκε η επίλυση του θέματος και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων. Πίσω από την κίνηση του φιλοτουρκικού μπλοκ, για να επιλυθεί, δηλαδή, το ζήτημα στην Ολομέλεια, βρίσκεται ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμογής του «απευθείας εμπορίου». Οι επιλογές επίλυσης του προβλήματος είναι δυο: 1. Είτε να αποφασίσει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εάν το Σώμα είναι αρμόδιο ή αναρμόδιο. 2. Είτε να αποσυρθεί ο κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρησιμοποιεί ως νομική βάση το άρθρο 207 (2) που ρυθμίζει τις σχέσεις ΕΕ με τρίτες χώρες. Ήδη, υπάρχει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία η εν λόγω βάση καθορίζεται ως λανθασμένη, καθότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ, με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Με άλλα λόγια, της κατοχής. Συνεπώς, το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι τρίτο κράτος, οντότητα ή Αρχή.

Το κλειδί

Κλειδί στις εξελίξεις είναι οι Σοσιαλιστές και δη ο Πρόεδρός τους Μάρτιν Σουλτς, ο οποίο θα επισκεφθεί την Κύπρο αύριο Πέμπτη, ως προσκεκλημένος του ευρωβουλευτή Κούλλη Μαυρονικόλα και της ΕΔΕΚ. Υπάρχουν δυο βασικά επιχειρήματα επί του θέματος: 1. Δεν θα ήταν δεοντολογικά ορθό να τεθεί το ζήτημα του «απευθείας εμπορίου» στην Ολομέλεια του Μαΐου, δηλαδή μια βδομάδα προ των εκλογών στην Κύπρο, αλλά ούτε και τον Ιούνιο, ένεκα των εκλογών στην Τουρκία. 2. Μια απόφαση της Ολομέλειας, που θα ανατρέπει εκείνην της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα θεωρεί τη νομική βάση του κανονισμού ως ορθή, θα εισάγει το ζήτημα στη διαδικασία της «συναπόφασης» και θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως και στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Και αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που και τα δυο θέματα λαθροβιώνουν.

Η συναπόφαση

Εάν ο Μάρτιν Σουλτς πεισθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε το ζήτημα θα πάρει νέα παράταση ως προς τη λήψη της τελικής απόφασης. Βεβαίως, κάποτε πρέπει να δοθεί ένα τέλος και η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πού θα στρέψει την προσοχή της: Εάν δηλαδή θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα μέσω της απόσυρσης του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν θα επιδιώξει να το κλείσει μέσω της Ολομέλειας. Αληθές είναι ότι ακόμη και αν το φιλοτουρκικό μπλοκ κερδίσει στην Ολομέλεια το «παιχνίδι», θα μεταφερθεί σε επίπεδο Συμβουλίου στη βάση της διαδικασίας για συναπόφαση. Με βάση τη διαδικασία της συναπόφασης, οι αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου λαμβάνονται με την πλειοψηφία των 2/3. Όμως, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, όπως και εκείνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζουν ότι η διαδικασία ρυθμίζεται στη βάση του Πρωτοκόλλου 10, οπότε οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.