Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ... SABAH!

"Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ"! H Sabah (6/12/2010) αναγγέλλει στην πρώτη σελίδα αποκλειστικές δηλώσεις τ...

"Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ"!


H Sabah (6/12/2010) αναγγέλλει στην πρώτη σελίδα αποκλειστικές δηλώσεις του νέου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης κ Μπουτάρη στον ανταποκριτή της Sabah και του NTV στην Αθήνα Στέλιο Μπερμπεράκη (σ.σ.: παλιός γνώριμος και... αγαπημένος του "Στόχου") με τον τίτλο « Το καινούργιο αφεντικό της Θεσσαλονίκης». Στην πρώτη σελίδα υπογραμμίζεται ως υπότιτλος η φράση του κ Μπουτάρη, ο οποίος είπε «Είναι σημαντικό ότι ο Ατατούρκ και ο Ναζίμ Χικμέτ γεννήθηκαν στην πόλη αυτή. Οι θαλάσσιες μεταφορές που γίνονται στην Κων/λη θα πρέπει να γίνονται και στην Θεσσαλονίκη».

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Θεσσαλονίκη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Τούρκων λόγω του Ατατούρκ και τι νόημα έχει ο Ατατούρκ για τον κ Μπουτάρη, ο Δήμαρχος είπε: «Για μένα ο Ατατούρκ είναι ο ηγέτης του νέου τουρκικού κράτους που ξεσηκώθηκε την περίοδο εκείνη κατά της Οθωμανικής Διοίκησης και της ηγεμονίας αυτής. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του ξεσηκωμού αλλά η ονομασία του Ατατούρκ για διάφορους λόγους συσχετιζόταν εδώ με διάφορα αιματηρά γεγονότα. Όμως ήταν φυσικά ένας αιματηρός πόλεμος. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα γεγονότα της ιστορίας και να πραγματοποιήσουμε βήματα τα οποία θα παρεμποδίσουν την επανάληψη αυτών».

Ερ: Σε άρθρο σας το 2006 είχατε αναφέρει ότι είστε υπέρ του να δοθεί στο δρόμο που είναι μπροστά στο σπίτι του Ατατούρκ η ονομασία «Μουσταφά Κεμάλ». Επιμένετε στην άποψη σας αυτή;
Απ: Μια τέτοια πρόταση είχε γίνει κατά την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ των δύο χωρών οι κκ Παπανδρέου και Τζέμ, που εξασφάλισαν την ελληνοτουρκική προσέγγιση και είχε έρθει στην επικαιρότητα να δοθεί και πάλι η ονομασία αυτή στον δρόμο ο οποίος έφερε αυτήν την ονομασία μέχρι τα γεγονότα των 6-7 Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κων/λη. Εγώ δεν επιμένω οπωσδήποτε να γίνει αυτό αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ένα σημαντικό μέρος της νεαρής ηλικίας του Μουσταφά Κεμάλ πέρασε στην Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε το πόσο σημαντικό είναι για τους Τούρκους αυτό και επιστρέφοντας την ονομασία Μουσταφά Κεμάλ στον δρόμο θα πρέπει να τους κάνουμε ευτυχείς.

Ο ανταποκριτής στην συνέχεια γράφει ότι η επιθυμία του Γιάννη Μπουτάρη για την αλλαγή της ονομασίας του δρόμου και την τοποθέτηση μνημείου για τους Νεότουρκους προκάλεσε τους φανατικούς εθνικιστές. Ο κ Μπουτάρης, του οποίου οι σχέσεις με τον μητροπολίτη Άνθιμο δεν είναι καλές, με την νίκη του στις εκλογές κατόρθωσε να «βάλει γκoλ» στους εθνικιστικούς κύκλους. Ο μητροπολίτης κ. Aνθιμος λίγο πριν τις εκλογές είχε πει «όσο εγώ είμαι επικεφαλής αυτής της Εκκλησίας, εσύ δεν θα μπορέσεις επ ουδενί να γίνεις Δήμαρχος» .
Ο ανταποκριτής στην συνέχεια αναφέρεται στην προσωπικότητα του κ Μπουτάρη κάνοντας τον χαρακτηρισμό «ηλικιωμένος νεαρός», στα τατουάζ και το σκουλαρίκι του. Ακόμα γράφει ότι ο κ Μπουτάρης έχει πάρει θέση στην καρδιά των Ελλήνων αριστερών και είναι ο πρώτος αριστερών τάσεων Δήμαρχος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στο σημαντικότερο φρούριο των ακραίων εθνικιστών. Ακόμα αναφέρεται στις εκδηλώσεις αγάπης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στον νέο Δήμαρχο που θα αναλάβει καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2011.
Σε ερώτηση αν περίμενε ο ίδιος αυτήν την εκλογή και αυτήν την νίκη ο κ. Μπουτάρης είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι και για τον ίδιο δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια προεκλογικά. Όμως, όπως και αν έχουν τα πράγματα η νίκη αυτή αποτέλεσε έκπληξη και τον ίδιο και το επιτελείο του.

Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι επικρίθηκε για τις δηλώσεις του αναφορικά με την παρουσίαση του κινήματος των Νεότουρκων και της εβραϊκής ταυτότητας στην Θεσσαλονίκη ο κ. Μπουτάρης είπε:
"Σκοπός μου δεν είναι να βάζω δεξιά-αριστερά αγάλματα, αλλά να φέρω στο φώς αμέτρητα μνημεία που εκπροσωπούν τον οθωμανικό πολιτισμό ο οποίος έβαλε την σφραγίδα του στην Θεσσαλονίκη επί 4 και 5 αιώνες. Εάν εμείς μπορούμε και επισκεπτόμαστε τα μνημεία των προγόνων μας στην Κων/λη στην Σμύρνη και στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχουν και οι Τούρκοι το δικαίωμα ερχόμενοι στην Θεσσαλονίκη να επισκέπτονται τα μνημεία των προγόνων τους. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι έχουν γεννηθεί σε αυτήν την πόλη ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Ατατούρκ καθώς επίσης και το ότι από εδώ ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων. Η πλατεία Ελευθερίας που βλέπετε πίσω μου, πριν γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ήταν χώρος των Νεότουρκων. Την ονομασία αυτή φυσικά στην πλατεία την είχαν δώσει οι Νεότουρκοι. Αργότερα οι Ναζί συγκέντρωσαν στην πλατεία αυτή τους Εβραίους που ζούσαν εδώ και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων".

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει έτσι ώστε, όπως λέει και ο ίδιος, θα εξασφαλίσουν την μετάβαση 300.000 Τούρκων τουριστών ετησίως στην Θεσσαλονίκη, ο κ Μπουτάρης είπε:
«Ο ρόλος του Δήμου είναι να κινητοποιήσει τους τουριστικούς φορείς, για να ανοίξουν τις πόρτες διάπλατα στους τούρκους τουρίστες που θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη. Ενας άλλος ρόλος του Δήμου είναι να αναδείξει όλα τα ιστορικά μνημεία τόσο οθωμανικά όσο και ελληνικά και να δείξει επιμέλεια στα Μουσεία και στις κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες. Δηλαδή να εξασφαλίσει στους τούρκους πολίτες να αισθανθούν εδώ άνετα, να γνωρίσουν από κοντά τους διαφορετικούς πολιτισμούς και να περάσουν ευχάριστα».
Σε ερώτηση σχετικά με το πότε σκοπεύει να επισκεφθεί την Κων/λη και αν σχεδιάζει κάποια συνάντηση με τον Δήμαρχο αυτής, ο κ Μπουτάρης είπε: «Θα επισκεφθώ την Κων/λη το συντομότερο δυνατόν. Και στην περίπτωση που θα μεταβώ ιδιωτικά αλλά και στην περίπτωση που θα μεταβώ ως Δήμαρχος επιθυμώ οπωσδήποτε να συναντηθώ με τον Δήμαρχο της Κων/λης» . Οι δηλώσεις του κ Μπουτάρη καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του τ/δ NTV με τον τίτλο «Ενας Ελληνας που επιθυμεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τούρκους». Η ιστοσελίδα παραπέμπει και σε σχετικό βίντεο με την συνέντευξη.
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=62935

2 σχόλια

  1. Sto Trelokomeio(Ellada)o enas 8elei na kanei etuxismenous tous tourkous,Allos 8elei na euxaristisei tous la8rometanastes,alos tous albanous ktl, KANENAS KERATAS DEN BRISKETE NA EUXARISTISEI KAI TOUS ELLHNES?

    A byzantinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δειτε τον νεο αντιδημαρχο οικονομικων θεσ/νικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.